Tartelettes

passievrucht tartelette

De tartelette, wie kent dit bekende taartje niet? Het is een veelgevraagd gebakje en in verschillende taartmaten, -vormen en -smaken te maken.

Het begint allemaal met de basis – de kruimige deegbodem. Deze wordt bereid met bloem, amandelmeel, suiker, boter en ei. Dan begrijp je natuurlijk al direct dat dit een lekker – niet te zoete knapperige bodem gaat worden. Al een goed begin van een heerlijke traktatie. Het deeg wordt zorgvuldig dun uitgerold zodat jij een knapperig laagje deeg hebt die de smaak van je gebakje aanvult en niet overheerst. 

Nu is de vraag welke maat je zou willen! Bij Blue&Lime is er veel keuze mogelijk. Heb je liever een eenpersoons taartje? Of wil je voor een groter gezelschap iedereen een stukje kunnen aanbieden? Geen probleem! Je kan al vanaf ongeveer ø4 cm tartelettes bestellen (die kan je zo lekker vanuit je hand eten).

En vraag jij je af welke smaken er beschikbaar zijn als vulling? De mogelijkheden zijn bijna eindeloos als het aankomt op dit gebaksoort. Wil je hem friszuur en ga je voor een lemon meringue of misschien een passievrucht meringue? Ga je liever voor klassiek en bestel je een doosje vol met banketbakkersroom en heerlijk vers fruit dat in het seizoen is er op? Ga je liever voor een romige chocolade met crunchy gekarameliseerde macademia noten er op? Of een lichtere chocolade variant met framboos en chocolade?

Roep het en waarschijnlijk is jouw combinatie mogelijk! De vulling gaat in de tartelette en het gebakje kan worden bewaard in de koelkast tot het moment dat het jou uitkomt. 

De meeste vullingen zijn op basis van een anglaise, cremeux of banketbakkersroom waar natuurlijk smaken en texturen aan toegevoegd kunnen worden. Sommige tartelettes worden gevuld afgebakken. Denk hier bijvoorbeeld aan een appelkruimel variant of een abrikoos-pistache-crumble.

Het leuke vind ik aan het bakken van dit soort gebak is dat je zo creatief ermee om kan gaan als je wilt. En dit niet alleen met de vullingen maar ook met de decoraties! Mooie chocoladevormen of vers fruit, eetbare bloemen? Het worden soms bijna tartelette-kunstwerken!

Dit is ook waar Blue&Lime voor staat; Ik hou van creëren en vooral speciaal voor JOU! Ik maak graag gebruik van eetbare bloemen of vullingen waar speciale bloemensmaken mee bereid worden. Zo is taart op jouw feestelijke gelegenheid een ware traktatie en zal je iedereen kunnen laten genieten. Want als je iets viert hoort hier ook gebak bij, toch?!

Botanical series: blauwe bes viooltjes

Daar is hij dan, de eerste feestelijke taart!
Nummer een van de botanical series: Blauwe bes viooltjes stapeltaart.

Een cake met blauwe bessen en een vleugje citroen (kijk hoe lekker de blauwe bes kleur geeft aan de cake). Tussen de lagen cake vind je een compote van blauwe bes met viool (hè? dat leuke bloemetje ja!).

Viool geeft een hele lekkere zachte bloemen smaak wat super gaat bij de smaak van blauwe bes! De taart is gestapeld en heeft drie lagen cake, hij is dus lekker hoog.

De feestelijke taart is afgewerkt met een meringue botercrème. Ik gebruik meringue (eiwitschuim dat geklopt is met hele hele hele hete suiker zodat de eiwitten allemaal gaar zijn) omdat dit een hele zachte luchtige botercrème geeft. De crème heeft een zachte paarse kleur en wordt afgewerkt met eetbare viooltjes (hè? Jazeker! je kan ze gewoon helemaal eten, dus je hoeft niets van de taart af te peuteren voordat het in je mond verdwijnt!)

Wanneer je de taart opensnijdt wordt je verrast door blauwe bessen en compote en heerlijke structuren. Het taartje heeft een diameter van ø15 cm en biedt taart voor zo’n 10 personen. Omdat de taart zo hoog is, is een smal stukje al genoeg om je te laten genieten.

Meer informatie over de taart is te vinden in mijn folder (bekijk hier de prijzen). Mocht je meer informatie willen, kan je altijd contact met mij opnemen. Ik kijk heel graag met je naar de mogelijkheden!

Fotografie: Suze Vonk

VEDI Patisserie

Met Vedi van VEDI Patisserie heb ik gekeken hoe we haar kerstassortiment konden fotograferen voor haar webshop, zodat ze tijdens de corona-periode zij nog steeds haar passie kan beoefenen.

We hebben samen gespard en gekeken hoe we in háár stijl de foto’s kunnen vormgeven en welke items we wilden fotograferen.